Zawsze uważałam, że kobiety tylko zajmują się gotowaniem, a mężczyźni zalegają na kanapie w oczekiwaniu na smaczny obiadek. Po lekturze ,,Facet i kuchnia" przekonałam się, że mężczyźni także potrafią gotować, nawet smacznie i dobrze. Książka zawiera rozmaite przepisy smacznych, zdrowych, różnorodnych, urozmaiconych i kolorowych potraw bez glutenu. Osoba nie tolerująca tego białka pomyśli, że książka jest bezwartościowa, gdyż z takiego jedzenia, które nie zawiera gluten nie da się urozmaicić by były pyszne. I tutaj może się bardzo pomylić.
Książka jest barwna w ilustracje które pokazują jak powinny wyglądać nasze potrawy. Wiadomo, że nie wyjdą tak pięknie za pierwszym podejściem, ale jak będziemy je często stosować do naszego jadłospisu w końcu osiągniemy oczekiwany efekt. Przepisy nie są zbyt skomplikowane, dzięki czemu szybko i łatwo przyrządzimy dane potrawy. Nie jestem osobą, która nie toleruje glutenu, ale z przyjemnością zrobiłam kilka dań z tej książki. I są na prawdę dobre i zdrowe, a dzięki nieskomplikowanemu przepisowi nawet taka osoba nie gotująca jak ja nie miała problemu w przygotowaniu potrawy.
Najbardziej z całego zestawu przepisów spodobały mi się takie dania :
- Minifrittata ze szparagami
- Sałatka z kolorowych pomidorów z domowym serem z gorczycą
- Puchaty owoc z owocami sezonowymi
- Truskawkowa owsianka z pieca
- Pieczona dynia piżmowa z oscypkiem
A na zachętę dodaje jeden przepis:
Kruche ciasteczka z orzechami: bezglutenowa wersja doskonałych kruchych ciasteczek z babcinego przepisu:
ok. 90 ciastek
w zależności
od użytych foremek
150g mąki teff
100g mąki kasztanowej
1/2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia
90g cukru pudru
60g zimnego masła
50g śmietany 18%
1 łyżeczka pasty waniliowej
lub ziarenka z jednej laski wanili
2 jajka
blanszowane migdały i orzechy włoskie
1. Na stolnicę przesiej przez sito obydwa rodzaje mąki i cukier, dodaj
proszek do pieczenia i wymieszaj.
2. Posiekaj nożem masło, dodaj do suchych składników i dłońmi
dokładnie wymieszaj całość.
3. Dodaj dwa żółtka i jedno białko, wymieszaj. Pozostałe białko
odstaw.
4. Następnie dodaj śmietanę, wanilię i wyrób ciasto, w razie potrzeby
podsypując stolnicę mąką.
5. Gotowe ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki.
6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza.
7. Podziel ciasto na połowę i rozwałkuj każdą część ciasta na placek
o grubości około 4 milimetrów. Wytnij dowolne kształty foremkami
i ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej
używać naprzemiennie dwóch blach.
8. Za pomocą pędzelka posmaruj ciastka białkiem i lekko wciśnij w nie
migdały i orzechy.
9. Piecz ciastka na środkowym poziomie piekarnika przez mniej więcej
5 minut.
10. Zaczekaj chwilkę, aż ciastka lekko ostygną, i zdejmij je z blachy.
Tytuł: Facet i kuchnia
Autor: Szymon Kubicki
Wydawnictwo: Literackie
Ocena: 5/6
Komentarze
Prześlij komentarz